Детски градини – държавни и частни детски градини

Отрязаха реститути за детска градина Люляк

Децата от детска градина “Люляк” в центъра на Пловдив и техните родители могат да отдъхнат, след като вчера стана ясно, че детската градина остава общинска. Деветгодишната съдебна сага за втория етаж на сградата на ул. “Иван Вазов” 16 между община Пловдив и наследниците на бившия собственик Васил Ранков приключи, съобщи юристът на администрацията Савина Петкова. Решението е на Върховен касационен съд и е окончателно, уточни тя.

“Мислех, че ще се пенсионирам с това дело”, се пошегува младата юристка. Реститутите ще трябва да заплатят и над 1700 лева съдебни разноски. Те са завели и второ дело срещу общината, с което настояват за огромно обезщетение, в случай че сградата не им бъде върната. След решението на Върховен касационен съд се очаква и това дело да бъде възобновено, уточни юристката.

По този начин община Пловдив решава частично проблема с липсата на свободни места в детските градини в район “Централен”. След отсяването на дублиращите се молби в района се е оказало, че 197 хлапета не могат да бъдат приети, съобщи зам.-кметът Петко Атанасов.

Пари от приватизационната комисия за летни ремонти в забавачниците през тази година няма, уточни районният кмет на “Централен” Райна Петрова. Тя обясни, че от специализирания общински фонд е трябвало да получат 558 000 лева. Проектите за две нови пристройки към съществуващи детски градини залежават, уточни кметицата. За едната пристройка тя е поискала 20 000 лева, а за другата 30 000 лева. Голяма община не е отпуснала средства, се оплака Петрова.

Нови средства за летните ремонти на забавачките не са преведени и най-неотложните са започнали с 207 000 лева от бюджета на район “Централен”. Общината е отпуснала на района 46 000 лева за поправки във филиала на “Люляк” на ул. “Теодосий Търновски” и още 50 000 лева за оборудване на помещенията. Там ще бъдат разкрити две нови групи за около 30-40 деца, уточни Атанасов. До края на 2009 г. ще бъде завършен строежът на детска градина “Перуника” на ул. “Лъджене”. Както “Монитор” писа, в момента е завършен грубият строеж на сградата, но доизграждането и обзавеждането ще почакат, докато община Пловдив не осигури нужните за това 220 000 лева.

“В момента се изготвят количествените сметки колко ще ни струва да приключим с този строеж и до края на годината и тази нова градина да приеме деца”, каза Петко Атанасов.

Източник: Монитор