Детски градини – държавни и частни детски градини

Варненчетата остават без забавачка през есента

Община Варна закъса с ремонтите на детските градини и това ще остави около една четвърт от малчуганите без забавачка през есента. За проблема призна вчера зам.-кметът Коста Базитов.

По план до 2011 г. трябва да се ремонтират 27 градини. Инвестицията е за 5.9 млн. лв., като средствата са осигурени по оперативна програма “Регионално развитие”. Договорът бе сключен през февруари. За да няма сътресения, общината предвиждаше да стартира ремонтите в началото на лятото, когато родителите имат по-голяма възможност да гледат децата. Отделно се планираше поетапно да бъдат ремонтирани по две-три градини.

Оказа се обаче, че все още не са сключени договори с фирмите изпълнителки. Според Базитов причината е в обстойния мониторинг, който ЕС осъществява върху обществената поръчка. Две от кандидатстващите фирми отпаднали заради липса на аргументация на цените. Затова ремонтите ще започнат най-рано през август и ще продължат по два-три месеца. “Няма да има чак такъв проблем с разпределението на децата, тъй като в един район ще има една, максимум две затворени градини”, каза Базитов. Някои деца ще останат без забавачка, други ще се пренасочват към близки градини, а в някои сгради, които няма да бъдат ремонтирани целите, ще бъдат увеличени групите.

Източник: Сега